Web de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia

La pàgina web de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia es va posar en marxa el 2009 sota la iniciativa del llavors president, en Miquel Espinet i amb la col·laboració entusiasta dels acadèmics en Josep Vilella  i la Teresa Garaizábal.

Una web per llepar-se els dits

La cocció d’aquesta web hem de dir que va se més aviat a foc lent. Es van fer més de deu maquetes del disseny de la interfície principal fins que es va arribar al punt de cocció que va satisfer les espectatives.

El disseny utilitza una gamma de tres colors bàsics: el groc safrà, el vermell vinós i el negre tòfona amb tocs de gris ostra. La idea era aconseguir una al·legoria que unís cuina i Catalunya, a la qual cosa va ajudar notablement la forquilla de quatre dents d’en Josep Vilella que es va sotmetre a una sessió d’estudi fotogràfic i ara reb tots el visitants de la web convenientment tintada de roig intens.

Per tota la web es fan servir de fons antics gravats del segle XIX, de l’època d’or del dibuix a ploma, juntament amb gravats populars catalans del segle XVII – XVII recollits per Joan Amades al seu Costumari.

Drupal, de fons

El CMS utilitzat per la web és Drupal, començant per la versió 6.0 i actualitzant-se progressivament. En el desenvolupament de la web té molt de protagonisme dels mòduls Views (com no) per agrupar els resums d’articles i perfils; i Feeds per incorporar automàticament les entrades noves d’acadèmics del Bloc de l’ACG.

Evolució continua: el bloc

Bloc de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia

La web ha sofert un canvi continuat a mida que s’anava definint el seu paper dins de l’ACG. l’any 2011, sota la presidència d’en Joan Ros, l’empenta d’en Miquel Brossa i el sempre inestimable recolzament de la Teresa Garaizábal s’ha muntat el Bloc de l’Acadèmia, seguint la línia de disseny inaugurada amb la web i on es registra la major part de l’activitat acadèmica on-line. El Bloc ha estat realitzat utilitzant el WordPress en un subdomini del lloc web de l’ACG.