El Territori del pla de Lleida en Guerra

El territori en guerra

Durant dos anys combatents dels corregiments de Lleida i Cervera, tot formant part del sometent de la seva població o en els terços dels seus corregiments o enquadrats amb l’exèrcit regular, van combatre durament per tot el Principat i a l’Aragó.

Unitats dels corregiments de Lleida i Cervera van participar i es van distingir en els combats de Girona, Saragossa, Roses, Molins de Rei, Montgat, Montsó i Fonz, com va escriure el mateix Baget en el seu full de serveis:

“…y muchas campiñas de Cataluña y Aragón están regadas con sangre enemiga vertida por la espada del exponente (Baget) y sus esforzados compañeros…”

Joan Baget Pàmies, Súplica/informe adreçada al rei, 5 de gener de 1815. Archivo General Militar de Segovia.

Malauradament, el desgast econòmic i humà causat a l’enemic va ser equiparable al rebut, amb la diferència que els recursos locals eren insignificants comparats amb els de l’imperi francès.

A poc a poc, les ciutats i tota la regió del Pla de Lleida es dessagnaven...

Entrada en Tarragona de los franceses hechos prisioneros por Baget y Perena en las orillas del Cinca
"Entrada en Tarragona de los franceses hechos prisioneros por Baget y Perena en las orillas del Cinca"

Finalment, el 21 de febrer de 1809 cau Saragossa.

Tot seguit, els francesos inicien una ofensiva al llarg de la línia del Cinca, defensada per una divisió espanyola.

Durant un mes, es van anar succeint tot un seguit de petits encontres fins que, el dia 17 de març, una crescuda del riu deixà aïllat un important contingent de soldats d’elit francesos en territori enemic. El dia 20 Baget els envolta i força la seva rendició.

El capità Jack Aubrey, heroi de la nissaga naval de Patrick O’Brian Master & Commander, està basat en un personatge real de vida llegendària: Lord Thomas Cochrane. L’atzar i la guerra van ajuntar les vides del notari de Lleida Joan Baget i de l’intrèpid navegant anglès durant el setge de Roses. Els voluntaris de Lleida es van distingir durant el setge de Roses i fins i tot van protagonitzar un desembarcament contra els francesos. Cap a la fi del combat, Baget i un grup de supervivents van haver de trencar el front francès a la baioneta per poder fugir. Només van sobreviure 50 dels 400 lleidatans presents.
Oficial espanyol del Regiment de Granada, actiu a les terres de Lleida fins al setge de 1810
Oficial espanyol del Regiment de Granada, actiu a les terres de Lleida fins al setge de 1810. Dibuix: Dionisio Àlvarez