Els terços catalans

Els terços catalans

Documents fundacionals dels terços catalans per la Junta Suprema de Catalunya. En un primer moment, la Junta de Lleida es proposa reclutar 4.000 homes al corregiment de Lleida i 40.000 a la resta del Principat. La xifra assolida, però, va ser de 20.872 voluntaris.

A l’inici de la guerra, els voluntaris lleidatans van anar al front vestits amb les seves robes civils, però, a poc a poc, la Junta de la ciutat els va proporcionar un uniforme com el de la imatge dreta, amb barret de copa, gec de drap marró amb volta roja i espardenyes, o sabates si hi havia sort.

Creació de la Junta de Govern i Defensa del Corregiment de Cervera. Arxiu de Cervera
Creació de la Junta de Govern i Defensa del Corregiment de Cervera. Arxiu de Cervera.
Diari de Cervera del 14 de desembre de 1808 en què es demana a la població civil uniformes i roba d’abric per als miquelets. Arxiu de Cervera. Full de reclutament de Lleida. S’hi van presentar 3.388 voluntaris, gairebé el 85% dels previstos. Servei d’Arxiu i Llegats de l’IEI
Diari de Cervera del 14 de desembre de 1808 en què es demana a la població civil uniformes i roba d’abric per als miquelets. Arxiu de Cervera. Full de reclutament de Lleida. S’hi van presentar 3.388 voluntaris, gairebé el 85% dels previstos. Servei d’Arxiu i Llegats de l’IEI.

Arxiu Comarcal de la Segarra

A l’inici de la guerra, els voluntaris lleidatans van anar al front vestits amb les seves robes civils, però, a poc a poc, la Junta de la ciutat els va proporcionar un uniforme com el de la imatge, amb barret de copa, gec de drap marró amb volta roja i espardenyes, o sabates si hi havia sort. Dibuix: Dionisio Àlvarez
Uniforme dels voluntaris lleidatans. Dibuix: Dionisio Àlvarez
Demanda d’altre tipus de voluntaris.
Demanda d’altre tipus de voluntaris. Arxiu Comarcal de la Segarra