En començar 1808, després d'anys d'aliança militar i coneixedor de la feblesa i la desunió de la família reial espanyola, Napoleó Bonaparte organitza un cop d'estat amb la finalitat de fer-se amb el control absolut del reialme d'Espanya i de les seves colònies

Oleguer de Taverner i d'Àrdena, comte de Darnius. Corregimiento de Lérida. Any 1720. Institut Cartogràfic de Catalunya. Cartoteca de Catalunya (Llegat Jaume Mayol).

D’una banda, aconsegueix el control militar amb la introducció a la Península d’un exèrcit de 100.000 homes i, de l’altra, força l’abdicació de Ferran VII i del seu pare, Carles IV, i nomena rei d’Espanya el seu propi germà, Josep. Amb la família reial segrestada a França, el govern espanyol i les classes dirigents accepten la nova situació, però, inesperadament, el poble s’aixeca en armes. La rebel·lió de Madrid del 2 de maig es generalitza arreu i, al cap de poques setmanes, arriba al Principat i a les ciutats del Pla de Lleida. El 28 de maig, els lleidatans es juramenten per defensar el seu rei, pàtria i religió contra els francesos en el que passaria a la història com la Sagramental lleidatana.

Paul Delaroche. Retrat de Napoleó Bonaparte. Library of Congress. Washington.