Rafael Català, responsable de Dalmau Editor ha decit produir, per primer cop, una col·lecció de quaderns de pintura adreçada al públic infantil i ha començat amb personatges lligats als fets de 1714.

Recordant el 1714

Potser per remarcar la importància del tercer centenari de la desfeta de la ciutat de Barcelona a mans de les tropes felipistes del duc de Berwick; potser per les dots persuasòries del Rafel Sospedra, reconegut encantador de serps i pare de la idea; potser perquè estava predestinat al pòsits de cafè ignots d’una càpsula Nespresso; el cas és que després de molts anys d’una trajectòria editorial dedicada a la història dels països de llengua catalana, Dalmau Editor enceta aquesta línia i ha pensat en mi, que casualnent passava per allà, per fer els dibuixos. Estic encantat.

Cada quadern constarà de set dibuixos en la disposició tradicional: a una cara el personatge a color i a l’altre la versió en negre per acolorir.

Coïncidint amb la setmana del llibre en català de 2013 ha sortit el primer quadern de personatges relacionats amb el setge de Barcelona. Hi han de molt coneguts com en Rafael Casanova, conseller en cap, o d’algú que en el seu moment va tenir un paper important però ara és poc recordat, com en Manuel Ferrer i Sitges, que va galvanitzar els notables de Barcelona per enfrontar-se a les tropes borbòniques un cop els austríacs i els anglesos havien abandonat la lluita.

Les il·lustracions estan fetes amb la tècnica que acostumo a fer servir habitualment: primer dibuixo amb portamines de color de 0,7, després els passo a tinta amb retoladors calibrats de entre 0,2 i 0,8 mm i posteriorment vectoritzo amb Adobe Illustrator per donar-los color i (en el cas de la portada) textures.